fbpx

Of je nou een nieuwe woning hebt of dat je huidige vloer toe is aan vernieuwing, het kiezen van de juiste vloer kan lastig zijn. De vloer in een ruimte bepaald voor een groot deel de sfeer en is een onderdeel in huis wat je niet snel weer vervangt. Daarom geef ik je in deze blog 3 waardevolle tips zodat jij de juiste vloer kiest die past bij jouw smaak, jouw woning en jouw leefstijl.

 

Wat is praktisch?
Uiteraard moet een vloer mooi zijn om te zien maar het is ook erg fijn wanneer een vloer praktisch is. Daarnaast is een vloer een grote investering dus is het ook handig om te weten wat haalbaar is, budget technisch gezien.
Heb je jonge kinderen of huisdieren? Dan is vloerbedekking wellicht geen goed idee. Heb je een grote ruimte maar is je budget niet zo groot? Bekijk dan de haalbare opties. Een houten vloer is dan wellicht aan de dure kant en is laminaat een betere keuze. Door jezelf deze vragen te stellen zul je zien dat een aantal opties vanzelf afvallen en je steeds dichter bij de juiste keuze komt.

Pu Gietvloer

(foto via Pinterest)

Wat voor een soort vloer?
Er zijn zoveel soorten vloeren en daarom is het handig om de opties op een rijtje te hebben. Zo kun je al wegstrepen wat je niet mooi vindt, wat praktisch gezien niet past bij jouw leefstijl en wat niet past in je budget. Hieronder volgen de verschillende materialen:

Houten vloer
Een houten vloer is gemaakt van een natuurlijk materiaal dat een mooie warme en luxe uitstraling aan de ruimte geeft. Een houten vloer is een duurzame keuze die jaren meegaat, en na loop van tijd mooier en speelser wordt door de gebruikerssporen. Nadeel kan zijn dat dit een duurdere optie is die goed onderhouden dient te worden.

Laminaat
Laminaat is er in heel veel verschillende soorten en stijlen. De verschillende soorten laminaat onderscheiden zich in kwaliteit, uiterlijk, dikte en structuur en zijn soms niet meer van een echte houten vloer te onderscheiden. Zo is er laminaat met een voelbare structuur waardoor deze aanvoelt als een echte houten vloer, of kun je kiezen uit een laminaat vloer met doorlopend structuur waardoor de plank een natuurgetrouwe uitstraling krijgt. Belangrijk is de dikte van de plank: hoe dikker de plank, hoe duurzamer de vloer is en hoe minder geluid het geeft wanneer je over het laminaat loopt.

PVC Vloer
Een PVC vloer kun je zien als een kunststof vloerbedekking met veel voordelen. Zo is een PVC vloer vochtbestendig wat er voor zorgt dat je een PVC vloer in alle ruimtes van het huis kunt leggen. Je kan een PVC vloer direct op de ondergrond leggen waarmee je kosten van een ondervloer bespaart. Een ander voordeel van deze vloer is dat het contactgeluid verminderd doordat de vloer direct op de ondergrond wordt gelegd. Dit voorkomt weerkaatsingen van bijvoorbeeld het tikken van hakken en rondrennende kinderen op de vloer.

Gietvloer
Gietvoeren lenen zich goed voor iedere ruimte in huis. Het oogt zeer strak en vlak, is slijtvast en het is geluiddempend. Het creëert rust in de ruimte omdat het naadloos gelegd wordt. Daarnaast is een gietvloer in alle kleuren te verkrijgen waardoor je de perfecte kleur in jouw interieur kan krijgen.
Houdt er wel rekening mee dat een gietvloer (vooral in een nieuwbouw woning) scheurtjes kan gaan vertonen in de loop van de tijd.

Tapijt
Tapijt heeft een wat negatief imago als het gaat om hygiëne, toch zijn laagpolige tapijten goed te reinigen. Tapijt kan een grote rol spelen in het toevoegen van sfeer en warmte in een ruimte. Daarnaast kan het een budgetvriendelijke oplossing zijn waarmee je met een beperkt budget grote ruimtes kan vullen.

Tegels
Tegels zijn er in veel verschillende afmetingen en lenen zich goed voor vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Ze zijn goed schoon te houden en zijn dus ideaal voor ruimtes die vaak gereinigd moeten worden. Nadeel van vloertegels kan zijn dat het een ruimte wat koud laat aanvoelen en het geheel wat kil maakt. Om de vloer dan meer warmte te geven wordt er vaak gewerkt met vloerverwarming.

Eiken houten vloer geschaafd gerookt en wit geolied. Benieuwd wat deze vloer kost? Bereken het online of kom langs in de showroom. Jouw wens is onze opdracht

(foto via Pinterest)

Bepaal de sfeer
Welke sfeer wil je graag dat de ruimte uitstraalt? Wanneer je dit weet kun je ook beter bepalen wat voor een soort vloer hier bij past. Wil je een industriële look? Dan kan een gietvloer heel mooi zijn. Wil je een warme maar lichte basis? Dan is een licht gekleurde houten vloer heel geschikt. Wil je een strakke basis die je mooi aan kunt kleden met vloerkleden en andere warme materialen? Dan is tapijt wellicht een minder goed idee.

Heb je de sfeer en het soort vloer bepaald? Ga dan op zoek naar een winkel waar je goed geholpen wordt en waar je stalen mee naar huis kunt nemen. Zo kun je zien wat het materiaal en de kleur doet in het licht van de ruimte. Vloeren, welk materiaal je ook kiest, zijn in ontelbaar veel kleuren te verkrijgen. Heb je moeite met het kiezen van de juist kleur? Dan is het raadzaam om eens advies te vragen aan een professionele interieurstylist. Zij weten precies wat een kleur met de ruimte doet en denken altijd aan het grote geheel.