fbpx

Of het nu herfst, winter, lente of zomer is, een vloerkleed is onmisbaar in je interieur. Om warmte toe te voegen, om meubels en/of de ruimte aan elkaar te verbinden of omdat je het gewoon een mooi kleed vindt. Een vloerkleed bepaalt voor een groot deel de stijl en sfeer maar ook het ruimtelijke gevoel van de kamer. Het is daarom, naast de meubels en het kleurgebruik, één van de belangrijkste objecten in je interieur waar je even goed over na moet denken voordat je er één aanschaft. Niet eenvoudig omdat er veel meer bij komt kijken dan alleen te kiezen tussen ´hoog- of laagpolig’. Om je hier bij te helpen heb ik voor jou een stappenplan gemaakt zodat het uitkiezen van een vloerkleed een stuk eenvoudiger wordt.

Stap 1: Functie

Allereerst is het goed om te bedenken waarom je een vloerkleed wilt. Is het omdat je het fijn vindt om een warm en zacht kleed voor je voeten je hebben? Is het om het geluid en de akoestiek in de ruimte te verbeteren? Wil je meubels in de ruimte met elkaar verbinden? Of vind je de ruimte zonder vloerkleed gewoon te kaal en wil je daarom wat meer aankleding?

Het is verleidelijk eerst te kijken welk vloerkleed je mooi vindt. Maar door jezelf af te vragen welke functie het vloerkleed moet gaan hebben voorkom je sneller een miskoop en weet je wat je precies nodig hebt voor de ruimte.

(foto via Pinterest)

Stap 2: Vorm

Waarschijnlijk denk je bij een vloerkleed direct aan de rechthoekige variant. Maar je hebt nog veel meer mogelijkheden zoals vierkant, langwerpig, een rond vloerkleed of zelfs ovaal. Afhankelijk van de ruimte en de functie van het vloerkleed kun je bepalen welke vorm het beste is. Ook nu ga je weer kijken wat je wilt bereiken met het vloerkleed. Wil je bijvoorbeeld de lengte van de ruimte benadrukken? Kies dan voor een langwerpig kleed. Wil je de rechte lijnen doorbreken en wat meer speelsheid in de ruimte? Ga dan voor een rond vloerkleed of, als je het aandurft, twee verschillende kleden. En om meubels aan elkaar te verbinden kijk je naar de vorm waarin de meubels staan en pas je het kleed daar op aan. Staan de meubels bijvoorbeeld in een rechthoek? Ga dan hierin mee en kies voor een rechthoekig kleed.

(foto via Pinterest)

Stap 3: Afmeting

Nu is het tijd om de afmeting van het vloerkleed te gaan bepalen. Hieronder heb ik een aantal afbeeldingen gemaakt om de verschillende mogelijkheden en de effecten duidelijk te maken.

Bij het grote kleed zie je dat er een eiland is ontstaan waar de meubels op staan. Zo maak je de ruimte wat knusser maar het wordt niet gelijk klein. Het middelgrote kleed zorgt voor samenhang en verbindt de meubels met elkaar zodat het één geheel wordt. Het kleine kleed zorgt ervoor dat de ruimte optisch kleiner lijkt waardoor de ruimte intiemer aanvoelt.

 

Stap 4: Kleur en Materiaal

Nu heb je alle belangrijke ´technische´ stappen gehad om het perfecte vloerkleed uit te kiezen. Maar het oog wilt ook wat natuurlijk! Dus ga stap 1 nog eens na, welke functie had je voor ogen? Ga voor een hoogpolig kleed wanneer je lekkere warme voeten wilt. Ben je gevoelig voor stof? Kies dan een laagpolige variant. En wil je dat het kleed rust brengt in de ruimte? Dan kun je het beste voor een effen kleed kiezen. Wil je juist dat het kleed lekker aanwezig is? Ga dan voor een mooie print. Een kleur die opgaat in je interieur behoud de rust maar wanneer je echt een eyecatcher wilt ga dan voor een afwijkende of opvallende kleur.

Nu je alle stappen hebt doorlopen weet je naar wat voor een soort kleed je op zoek kunt gaan. En dan is het eindelijk tijd om te gaan shoppen! Wil je eerst nog inspiratie opdoen? Bekijk mijn Pinterest dan eens waar ik een bord vol vloerkleedinspiratie voor je heb gemaakt.

 

 

Kom je er toch nog niet helemaal uit of twijfel je? Schakel dan een Interieurstylist in die jou kan helpen bij het vinden van het juiste vloerkleed.